St.  Antonius Abt Gilde
Back
Next
Welkom op onze website
WWW.STANTONIUSABTGILDE.NL
hier vind u alle informatie over de Gilde uit Escharen. Historie, Leden, Agenda, Foto's en veel meer.
Wij wensen u veel kijk en lees plezier.

bron Arenalokaal.nl 18 juni 2018

Yvonne ten Haaf nieuwe Koningin St. Antonius Abt-gilde Escharen

18-6-2018 om 11:03 Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl
ESCHAREN - Zaterdag 16 juni hield het St. Antonius Abt-gilde in Escharen het jaarlijkse koning- en burgerkoningschieten. Met dit jaar een extra huldiging van het 25-jarig keizerpaar Wim en Toos van den Boom. Yvonne ten Haaf sleepte voor de derde keer de titel van Koningin in de wacht.

De dag begon met een traditionele optocht van de kerk naar de begraafplaats waar de overleden gildebroeders en -zuster werden herdacht. Vervolgens trok de optocht verder naar het schietterrein aan de Beerschemaasweg in Escharen. Hier werd de avond geopend met een openingswoord door de voorzitter en de burgermeester. De huidige koningen werden gevraagd om hun koningsbreuk weer beschikbaar te stellen.
Daarna volgden de zeer spannende wedstrijden. Bij het gilde begon de vogel als eerste te breken. Nadat het even spannend was, omdat er een helft naar beneden kwam, duurde het toch nog even voor de andere helft viel. Op het einde van de strijd stonden de schutters ongeduldig te wachten op hun beurt om de vogel naar beneden te schieten. Echter ging Yvonne ten Haaf er met de eer er vandoor na maar liefst 157 schoten. Dit betekende dat Yvonne voor de derde keer koningin is geworden binnen 10 jaar. Buiten dat ze nu koningin is van het gilde zal ze vanaf volgend jaar een wachtende keizerin zijn. Voor het gilde is Yvonne de eerste keizerin.

Intussen ging de strijd bij de burgers weer gewoon door. Hier duurde het wat langer voordat de vogel naar beneden kwam. Maar zeer onverwacht viel deze vogel bijna in zijn geheel naar beneden. De gelukkige burger Henk van den Meer schoot de vogel naar beneden na 264 schoten. De nieuwe koningen werden vervolgens traditioneel gehuldigd, waarbij enkele omstanders vrijwillig assisteerde met de vendelgroet.

Vervolgens werd het keizerpaar naar voren geroepen. Voor hen een extra speciale dag vanwege hun 25-jarig keizerjubileum. Hiervoor werden Wim en Toos van den Boom extra in het zonnetje gezet. Na een mooie bos bloemen en een nieuwe breuk werden ook zij overvendeld samen met de nieuwe koningen. Al met al een zeer geslaagde dag voor het gilde.

__________________________________________________________________________________________________________________
bron Arenalokaal.nl 13 juni 2017


Elly Poos nieuwe gildekoningin Escharen


ESCHAREN - Op zaterdag 10 juni werd het jaarlijkse gilde- en burgerkoningschieten in Escharen gehouden. Op deze mooie dag streden gildebroeders en -zusters onderling om het koningschap en de overige aanwezigen om het burgerkoningschap.

De dag begon met een optocht vanuit de kerk naar de begraafplaats. Hier werden de overleden dierbaren en gildeleden herdacht. Vervolgens werd de optocht vervolgd naar het gildeterrein aan de Beerschemaasweg. Hier werd de wedstrijd geopend door voorzitter Henk Groenen en burgemeester Lex Roolvink. Op dit moment werd gevraagd aan de huidige koning Gerard Cuppen of hij zijn koningsbreuk weer ter beschikking wilde stellen. Gerard Cuppen vormde afgelopen jaar het koningspaar met zijn vrouw Hannie.

Vervolgens begonnen de wedstrijden om het koningschap. De vogel van het gilde kwam als eerste naar beneden. De gelukkige schutter was Elly Poos. Zij schoot de vogel naar beneden met 180 schoten. Een leuk detail: vader en dochter Poos streden om het koningschap zodat ze keizer konden worden, maar moeder ging er vandoor met de prijs.
Even later kwam ook de vogel van de burgers naar beneden. Deze werd naar beneden geschoten door Hans Levie. Toen beide koningen bekend waren volgde de officiƫle huldiging. Beide koningen kregen hun koningsbreuk omgehangen en werden vervolgens overvendeld. Daarna werd er nog gezellig wat gedronken en nagepraat over de wedstrijd.

___________________________________________________________________________________________________________

bron Graafsche Courant.14 juli 2011


Gildekoning St. Antonius Abt gilde


ESCHAREN - Ad Poos is de nieuwe gildekoning van het St. Antonius Abt gilde Escharen en
Aniek van Doelen de nieuwe burgerkoningin.
De dag van het koningschieten werd begonnen met een optocht die van bardoel naar het kerkhof
ging voor het gedenken van de overleden gildenbroeders en gildenzusters, vervolgens liepen ze
naar het gildenterrein aan de Beerschemaasweg waar de oude koningin Yvonne Poos haar schild
weer beschikbaar moest stellen.


Koning schieten Escharen
Burgemeester Sjoukje Haasjes heeft de vogel los geschoten, en het koning schieten kon beginnen. Het was een spannende strijd, na 163 schoten kwam de laatste splinter van de vogel naar beneden. Ad Poos schoot hem er voor de 2e maal eraf, in 2009 was hij ook al gildekoning. Vorig jaar was het zijn dochter Yvonne Poos koningin en nu is het Ad weer die de koningsbreuk mee naar huis nam.

Burgerkoning
Toen kon er begonnen worden aan het burgerkoning schieten Toos v.d. Boom moest haar burgerkoningschap afstaan en het schild weer ter beschikking stellen. De burgers deden er 152 schoten over om de burger koning vogel naar beneden te krijgen en dit jaar is het weer een burgerkoningin, Aniek van Doelen uit Volkel mocht het burger koning schild in ontvangst nemen Ad Poos en Aniek van Doelen werden nog overvendeld

_________________________________________________________________________________________________________

bron de Omroeper  11 April 2010


Kofferbakverkoop - Rommelmarkt te Escharen

Escharen
- Het Sint Antonius Abt Gilde organiseert op Maandag 24 Mei 2010(2e Pinksterdag) van 8.00 t/m 15.00 uur een kofferbakverkoop - Rommelmarktop het Gildeterrein gelegen aan de Beerschemaasweg 1, Escharen.(langs het hippisch terrein)
Een groot aantal stands met de meest uiteenlopende artikelen worden aan u gepresenteerd.
Handelaren kunnen tot 15 Mei zich in laten schrijven voor een grondplaats,
elke handelaar mag dan zijn handelswaar uitstallen.
Het Gilde vraagt € 10,00 voor een grondplaats van 4 x 8 Meter.
Er zijn nog plaatsen vrij. ( Maar vol = vol.)
De bedoeling is dat het complete terrein wordt gevuld en dat de bezoekers
op hun gemak kunnen rondsnuffelen.
Voor de koopjesjagers onder u is dit een evenement dat u niet mag missen.
De bezoeker betaald € 1,00 entree, kinderen t/m 12 jaar gratis en parkeren ook gratis.

_________________________________________________________________________________________________________
NIEUWS